Segueix tota l'actualitat de #sialfutur
CAT | ENG | ESP

Sí al futur ofereix un software al Barça perquè impulsi el vot electrònic al Club

Abans d’acabar l’any, la llei podria permetre la votació electrònica per triar president, segons la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat

Sí al futur, el projecte que vol oferir una proposta nova a les sòcies i als socis del FC Barcelona quan es convoquin eleccions a la presidència del Club i que lidera Víctor Font, va lliurar el passat 23 de juliol un software a la directiva de l’entitat perquè impulsi el vot electrònic al Barça. Aquesta tecnologia permetrà que, per exemple, el nou president sigui elegit als propers comicis, previstos pel 2021, a través del vot electrònic. “No hi ha cap excusa per no implementar el vot electrònic i el nostre projecte es compromet a aplicar-lo si governem el Club, però seria un bon llegat de la presidència de Bartomeu que el posés en funcionament des d’ara mateix”, ha afirmat Víctor Font en una jornada de divulgació sobre el vot electrònic organitzada per Sí al futur.

Font ha subratllat que el vot electrònic és “una eina clau en la transformació del model de gestió que impulsem” perquè “no té sentit que un club com el Barça amb 140.000 propietaris i sempre vinculat a la democràcia no tingui en compte la seva opinió més enllà de quan es vota a les eleccions cada sis anys i a l’assemblea de compromissaris si en forma part”. En aquest sentit, Sí al futur proposa aplicar el vot electrònic en els comicis a la presidència, inclosa la recollida de signatures dels candidats; la reforma de l’assemblea de compromissaris per obrir-la a tota la massa social i qüestions simbòliques, com el disseny de la samarreta i de l’escut. Víctor Font ha puntualitzat que “el compromís amb el vot electrònic no vol dir que el consell directiu dimiteixi de les seves responsabilitats sinó que escoltarà l’opinió dels socis, a vegades vinculant, abans de prendre determinades decisions”. Segons Font, el consell directiu de Sí al futur governarà “des del coneixement, deixarà marge d’actuació als executius i tindrà el vot electrònic com a gran aliat per saber què volen els socis i les sòcies del Barça”.

 

La futura llei contempla el vot electrònic i pot ser vigent abans d’acabar l’any

En l’actualitat, està en marxa una reforma de la Llei de l’Esport Català, que a hores d’ara només permet el vot presencial en l’elecció de les directives i de les presidències de clubs esportius com el FC Barcelona. Durant la jornada, l’assessor jurídic de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat i coordinador de la futura Llei de l’Esport i l’Activitat Física a Catalunya, Pere Vilà, ha explicat que la propera legislació no restringirà el vot electrònic en el món esportiu si es garanteixen la igualtat, la llibertat, la universalitat, el secret i la transparència en el procés. Vila s’ha mostrat optimista amb la reforma, que, si ha ha consens al sector esportiu, pot ser aprovada abans que acabi aquest any. Això permetria l’aplicació del vot electrònic als comicis a la presidència del FC Barcelona previstos per al 2021 si es reformessin els estatuts del club.

 

Un sistema segur i protegit de les manipulacions que augmenta la participació

A la jornada, hi ha participat Pere Vallès, president de Scytl, empresa de referència en l’impuls del vot electrònic arreu del món. Vallès ha explicat algunes de les característiques bàsiques del sistema de vot electrònic: es pot dur a terme des de qualsevol dispositiu connectat a Internet, és “segur i confiable”, incrementa la participació, permet garantir la privacitat de l’elector i està protegit de qualsevol manipulació. “Cada acció queda registrada de forma immutable en uns arxius que no es poden esborrar ni modificar. Això genera unes proves matemàtiques que demostren que no hi ha hagut cap manipulació”, ha afirmat Vallès. A part d’una demostració pràctica de com es vota electrònicament, s’han explicat els casos d’èxit de Suïssa i del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, on han millorat fortament la participació i la transparència des que ha entrat en funcionament aquesta modalitat de vot.

Els periodistes Pilar Calvo i Ramon Besa, el cuiner Fermí Puig i el consultor en comunicació Carles A. Foguet han participat en una taula rodona, en la qual s’han mostrat partidaris de la implementació del vot electrònic al FC Barcelona. Cap representant del Club no ha participat en aquesta taula, malgrat que Sí al futur els havia convidat a formar-ne part. La periodista Laura Rosel ha estat l’encarregada de presentar la jornada, que ha tingut lloc a la sala d’actes de l’edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a Barcelona, davant d’un centenar de persones.

 

Mira els vídeos de cada ponència de l’acte:

 

Per més informació et deixem les presentacions que van utilitzar les ponències com a suport:

 

 

 

Fotografies de Lali Àlvarez – Les fotos de la jornada sobre el vot electrònic de Sí al futur