ON PUC ENTREGAR LA MEVA SIGNATURA? Et recollim la signatura a casa! Truca'ns al 93 606 70 71
BUSCA EL TEU PUNT DE RECOLLIDA MÉS PROPER

Sí al futur lliura el software que permetrà al Barça impulsar el vot electrònic

23 juliol 2019
Sí al futur lliura el software que permetrà al Barça impulsar el vot electrònic

Víctor Font, en nom del projecte Sí al futur, ha lliurat aquesta tarda el software que a partir d’ara permetrà l'ús del vot electrònic al Club. Acompanyat de Víctor Hidalgo, enginyer de Scytl, empresa de referència en l'impuls del vot electrònic a tot el món, Font ha estat rebut pel director de l'Àrea Social del FC Barcelona, Pere Jansà, i pel director de tecnologies de la informació (TIC) del Club, Sergio Jerez. El vot electrònic es podrà fer servir en els comicis a la presidència, inclosa la recollida de signatures dels candidats; permetrà la reforma de l’assemblea de compromissaris per obrir-la a tota la massa social i facilitarà les consultes sobre qüestions simbòliques, com ara el disseny de la samarreta o l’escut.

En l’actualitat, hi ha en marxa una reforma de la Llei de l’Esport Català i l’Activitat Física, que a hores d’ara només permet el vot presencial en l’elecció de les directives i de les presidències de clubs esportius com el FC Barcelona. Fonts de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat preveuen que la propera legislació no restringirà el vot electrònic en el món esportiu si es garanteixen la igualtat, la llibertat, la universalitat, el secret i la transparència en el procés. Aquestes mateixes fonts preveuen que, si hi ha consens al sector esportiu, la nova Llei de l’Esport Català i l’Activitat Física pot ser aprovada abans que acabi aquest any. Això permetria l’aplicació del vot electrònic als comicis a la presidència del FC Barcelona previstos per al 2021, en convivència amb el vot presencial, sempre i quan es reformessin els estatuts del Club.

 

El software, una revolució tecnològica

El programari, que Sí al futur ha lliurat aquesta tarda de manera totalment gratuïta al Club, permetrà que, per exemple, el nou president sigui elegit als propers comicis, previstos per al 2021, mitjançant el vot electrònic. “No hi ha cap excusa per no implementar el vot electrònic i el nostre projecte es compromet a aplicar-lo si governem el Club, però seria un bon llegat de la presidència de Josep Maria Bartomeu que el posés en funcionament des d’ara mateix”, va afirmar Víctor Font en una jornada de divulgació sobre el vot electrònic organitzada per Sí al futur, el passat 28 de març.

En aquell moment Font ja va subratllar que el vot electrònic és “una eina clau en la transformació del model de gestió que impulsem”, perquè “no té sentit que un club com el Barça amb 140.000 propietaris i sempre vinculat a la democràcia no tingui en compte la seva opinió més enllà de quan es vota a les eleccions cada sis anys i a l’assemblea de compromissaris si en forma part”. En aquest sentit, Sí al futur proposa aplicar el vot electrònic en els comicis a la presidència, inclosa la recollida de signatures dels candidats; la reforma de l’assemblea de compromissaris per obrir-la a tota la massa social i qüestions simbòliques, com el disseny de la samarreta i l’escut. Víctor Font va puntualitzar que “el compromís amb el vot electrònic no vol dir que el consell directiu no governi, sinó que escoltarà l’opinió dels socis, que a vegades serà vinculant, abans de prendre determinades decisions”. Segons Font, el consell directiu de Sí al futur governarà “des del coneixement, deixarà marge d’actuació als executius i tindrà el vot electrònic com a gran aliat per saber què volen els socis i les sòcies del Barça”.

 

Un sistema segur i protegit de les manipulacions que augmenta la participació

Pere Vallès, president de Scytl, empresa de referència en l’impuls del vot electrònic arreu del món, ja va explicar el passat mes de març algunes de les característiques bàsiques del sistema de vot electrònic: es pot dur a terme des de qualsevol dispositiu connectat a Internet, és “segur i confiable”, incrementa la participació, permet garantir la privacitat de l’elector i està protegit de qualsevol manipulació. “Cada acció queda registrada de forma immutable en uns arxius que no es poden esborrar ni modificar. Això genera unes proves matemàtiques que demostren que no hi ha hagut cap manipulació”, va afirmar Vallès.